Virtuális tantermi oktatás

 

Kedves érdeklődők!

Ezen az oldalon szeretnénk tájékoztatást adni, hogy az online lebonyolítás pontosan hogy néz ki, és milyen technikai feltételekkel lehet csatlakozni.

Élő távoktatásban elérhető tanfolyamok

Fizikai feltételek

A csatlakozáshoz számítógép, jó minőségű Internet kapcsolat és legalább egy mikrofon szükséges, webkamera előnyös.

Technikai javaslat

Mivel a képzés gyakorlati jellegű, a bemutatott gyakorlatokat mindenkinek csinálnia kell a saját gépén is. Emiatt nagy előnyt jelent, ha olyan számítógéppel csatlakoznak, amihez hozzá lehet kapcsolni még egy képernyőt. Ez legegyszerűbben úgy oldható meg, ha laptopon dolgoznak, és ahhoz csatlakoztatnak még egy monitort vagy egy TV-t. Az asztalt ilyenkor ki lehet terjeszteni, és meeting room vagy az Excel ablakát át lehet húzni a másik monitorra, így nem kell váltogatni az ablakok között. Természetesen egy kijelzővel (Laptop vagy monitor) is részt lehet venni, de jelentősen kényelmetlenebb az ablakok közötti váltogatások miatt.

Meeting szoftver

Több video meeting szolgáltatást teszteltünk, és egyelőre a Cisco WebeX vagy a ZOOM vagy a Microsof Teams mellett tettük le a voksunkat. A csatlakozás úgy történik, hogy az oktató létrehozza a virtuális meeting szobát, és email-ben meghívókat küld a résztvevőknek. A levélben egy linkre kattintva lehet csatlakozni. A csatlakozáskor egy kis kliens program töltődik le, ami használja a saját gép mikrofonját, hangszóróját, és video kameráját, ha van.  A tanár meg tudja osztani a saját képernyőjét, így lehet követni amit csinál és mond, mintha a tanteremben a kivetítőt néznénk. Probléma, kérdés esetén a résztvevők tudnak kérdezni a mikrofon használatával, és szükség esetén ők is meg tudják osztani a saját képernyőjüket, hogy az oktató lássa, és tudjon segíteni. Ha egy tanfolyamon összejön  a minimum létszám, akkor tartunk egy teszt meetinget, és mindent kipróbálunk az éles indulás előtt. A meeting szoftver használati útmutatóját elkészítjük és elküldjük. 

Egyéb szoftver eszközök

Az egyes tanfolyamok követéséhez és a gyakorlatok végzéséhez szükséges egyéb szoftver eszközökről a fent felsorolt tanfolyami oldalakon írtunk tájékoztatást..

Telepítési engedély

Ha valakinek céges gépe van, elképzelhető, hogy a meeting szoftver telepítéséhez engedélyre lesz szüksége, de ez nem biztos. 

Feladatok, megoldások, segédanyagok

Ezeket egy Google Drive megosztáson tesszük letölthetővé.

Időbeosztás

Tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy egy egész napos élő videó meeting Home Office-ban nagyon megterhelő a résztvevők (és környezetük) számára, pláne egymást követő napokon. Emiatt azt tervezzük, hogy a tréningeket fél napokra bontjuk. Tervezünk délelőtti és délutáni beosztásokat is. Az aktuális kiírásokat a tanfolyamok oldalain tesszük közzé.