Linux tanfolyamok

A Linux operációs rendszer ma már nélkülözhetetlen kelléke egy kis költséggel kiépített hálózati kiszolgálói környezetnek. Tanfolyamainkon többféle aspektusból ismerheted meg a Linux nyújtotta szolgáltatásokat, oktatóink pedig hasznos gyakorlati tanácsokat nyújtanak a felmerülő problémák megoldásához.

Linux rendszergazdai alapismeretek

A tanfolyam során megismerkedhet egy Linux disztribúció telepítésével, grafikus és karakteres felületen a rendszer konfigurálásával. A tanfolyam elvégzése után a résztvevő képes lesz a Linux-ot önállóan telepíteni, hálózatba konfigurálni, és azon a legalapvetőbb szerver szolgáltatásokat (fájl és nyomtató, DNS, Web, Levelező) alap szinten üzemeltetni.

A tanfolyam során használt disztribúció DEBIANRedHat Enterprise vagy CentOS, de külön kérésre egyéb terjesztés is szóba jöhet.

Részletek...

Linux haladó rendszergazda

A tanfolyam során elsajátíthatja egy Linux rendszergazda mindennapi munkavégzéséhez elengedhetetlen rendszer-konfigurálási ismereteket, a leggyakoribb hibák elhárítását. A tanfolyam ismeretanyagát Debian disztribúció használata közben sajátítják el a résztvevők, de külön vállalati igények szerint egyéb disztribúció is szóba jöhet, mint pl. RedHat Enterprise vagy CentOS.
A konfigurálás alapvetően karakteres felületen történik (editor használatával), de ismertetésre kerülnek a webes felületen keresztül történő konfigurálás lehetőségei is (Webmin). A tanfolyam elvégzése után a résztvevők képesek lesznek egy irodai hálózat kiszolgálására, Internetre csatlakoztatására és védelmére.

Részletek...

Linux Shell-programozás

A tanfolyami résztvevők egy előre telepített Linux rendszeren, a gyakorlatban ismerkednek meg a LINUX parancssori (bash, shell) felülettel. Megtanulják használni Linux karakteres felületét (konzol), a gyakori linuxos parancsokat, megértik a jogosultságokat, a bash működését. Képesek lesznek önállóan vagy időzített módon futtatható kisebb célprogramokat készíteni, amelyek nagy segítségére lehetnek egy Linux felhasználónak, a rendszergazdáknak pedig egyenesen nélkülözhetetlen.

Részletek...

Vállalati levelezés Linux környezetben

A tanfolyam során a hallgatók LINUX környezetben, gyakorlatokon keresztül megismerik az elektronikus levelezés működését, a levelezéssel kapcsolatos szolgáltatásokat. A képzés végén képesek lesznek levelező szervert telepíteni, beállítani, üzemeltetni, és különböző típusú kliensek számára további szolgáltatásokat nyújtani, mint webes felületű levelezés, vagy spam és vírus szűrés.
Disztribúció: Debian GNU/Linux

Részletek...

Linux címtárszolgáltatás

A tanfolyam során az OpenLDAP programcsomagon keresztül kerül bemutatásra az LDAP címtárszolgáltatás és annak gyakorlati alkalmazása LINUX operációs rendszerben. A hallgatók példák segítségével megismerkednek a gyakran használt szerver alkalmazások LDAP támogatásával. Az LDAP ismertetéséhez kapcsolódóan a Linux-PAM lehetőségei is tárgyalásra kerülnek. A tanfolyamon használt disztribúció a CentOS 5 (a Red Hat Linux Enterprise kiadással binárisan kompatibilis) Részletek...

Samba-LDAP a gyakorlatban

A tanfolyam során hallgatóink a gyakorlatban is megismerhetik, hogy Windows kliensek számára hogyan készítünk PDC-t(Primary Domain Controller) és Samba szervert egy Debian Linux-ot futtató kiszolgálóból. A központi adminisztrációt OpenLDAP-al valósítjuk meg. Mevalósítjuk a csoportházirendet, és a központi profilt is. Végeredményül egy központilag karbantartott és felügyelt fájlszervert kapunk. Részletek...

Linux otthon és a kisirodában - SOHO

A résztvevők a kifejezetten gyakorlat orientált tanfolyam elvégzésével megismerhetik a Linux működését, grafikus felületét és azokat a programokat amelyekkel kiválthatják a fizetős alkalmazásokat.

Részletek...