Webmester tanfolyamok

Webmester tanfolyamainkat folyamatosan fejlesztjük, karbantartjuk. A technológiák fejlődésével, új technológiák megjelenésével próbálunk lépést tartani, és a rugalmasság miatt a képzéseket modulokba szerveztük.

Ezzel egy-egy tanfolyam több modulból is állhat, amire egyszerre, és külön-külön is lehet jelentkezni, ezáltal rugalmasabban végezhető el a tananyag. A modulok, a narancssárgával jelölt alapmodul után, tetszőleges sorrendben elvégezhetők.

 

Modern és keresőbarát weboldalak tervezése

Sokan úgy gondolják, hogy egy weboldal elkészítése kizárólag a weboldal megjelenésének grafikai megtervezéséből, majd a látványterv HTML és CSS segítségével történő "megrajzolásából" áll.

 De vajon a HTML és a web tényleg csak és kizárólag a vizuális látványról szól?

Hiába kreatív és attraktív a weboldal, ha a célközönség nem találja meg, akkor a befektetett munka mit sem ér. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a weboldal azon része is, ami közvetlenül nem látható. A gondosan megtervezett, webszabványokon alapuló, minőségi weboldal-kód az alapja többek között a weboldal megtalálhatóságának, a keresőoptimalizálásnak (SEO), az akadálymentes honlapfejlesztésnek, végső soron a felhasználók megelégedettségének.

Hallgatóink egészen az alapoktól megtanulják, hogy miképpen lehet olyan keresőbarát és szabványos HTML kódot írni, ami tisztán a weboldal szemantikai tartalomleírására szolgál. Mindezt a nyelv legmodernebb, HTML5 verzióján keresztül. Gyakorlati példák segítségével részletesen foglalkozunk a tartalom és megjelenés szétválasztásával, a szemantikailag korrekt HTML kódolás alapjaival, a keresőoptimalizálás (SEO) és az akadálymentes webfejlesztés megoldásaival.

Természetesen a jó tartalomhoz felhasználóbarát és attraktív megjelenésnek is társulnia kell. Ennek fényében a tanfolyamon terítékre kerül a weboldalak megjelenését meghatározó, legmodernebb CSS3 nyelv is, a webes kép- és videóformátumokkal, valamint a webes tipográfiával együtt.

A munkaerőpiacon ezt a feladatkört SiteBuilding-nek nevezik, amikor a grafikai tervből a Site Bulider felépíti a HTML-CSS változatot.

A megszerzett ismereteket nagyon hatékonyan lehet használni a különböző tartalomkezelő rendszerek, mint a Joomla, Drupal, Wordpress, stb. sablonjainak elkészítésekor vagy módosításakor.

 

Részletek...

JavaScript programozás alapjai

Előbb vagy utóbb minden webfejlesztő szembesül azzal, hogy a meglévő HTML és CSS ismeretei már nem elégségesek igazán interaktív és dinamikus viselkedést biztosító weboldalak elkészítéséhez. Napjainkban a HTML5 technológiák és a webalkalmazások színre lépésével ez különösen igaz. Tanfolyamunk elsősorban azoknak szól, akik ezen megfontolásból elhatározták, hogy továbblépnek a JavaScript felé, de az első lépések megtételéhez támogatást és világos iránymutatást szeretnének.

A tanfolyam a JavaScript (ECMAScript) nyelven és a Document Object Model (DOM) szabványon keresztül megismerteti a hallgatókat a kliens oldali programozás alapelveivel. Bemutatjuk a JavaScript történetét és szerepét a weboldalakon. Tisztázzuk a JavaScript-hez kapcsolódó, kicsit összekeveredett fogalmakat. Megnézzük, hogy napjainkban milyen webszabványok segítik szabályozott mederbe terelni a kliens oldali programozást, illetve azt, hogy ezeket a különböző böngészőprogramok hogyan és milyen mértékben támogatják.

Az elméleti alapok lefektetése után gyakorlati példákon keresztül megismerkedünk a modern DOM szkriptelés lehetőségeivel, az egyes elemek elérésével és manipulálásával. Megtanuljuk, hogy a felhasználói interakció és egyéb események hatására, hogyan változtathatja viselkedését a weboldal. Végezetül áttekintjük, hogy milyen natív és kiegészítő technológiák segítik a mai Front_End fejlesztők munkáját. (HTML5-API, JQuery, Angular, stb.)

Részletek...

JavaScript és JQuery - a biztos alapok

A tanfolyam a JavaScript (ECMAScript) nyelven és a Document Object Model (DOM) szabványon keresztül megismerteti a hallgatókat a kliens oldali programozás alapelveivel. Bemutatjuk a JavaScript történetét és szerepét a weboldalakon. Tisztázzuk a JavaScript-hez kapcsolódó, kicsit összekeveredett fogalmakat. Megnézzük, hogy napjainkban milyen webszabványok segítik szabályozott mederbe terelni a kliens oldali programozást, illetve azt, hogy ezeket a különböző böngészőprogramok hogyan és milyen mértékben támogatják.

Az elméleti alapok lefektetése után gyakorlati példákon keresztül megismerkedünk a modern DOM szkriptelés lehetőségeivel, az egyes elemek elérésével és manipulálásával.

A tanfolyam második részében tisztázzuk, hogy a jQuery-nek milyen szerepe lehet a weboldalon, és hogyan kapcsolódik a weboldal HTML/CSS/JavaScript rétegeihez. Megtanuljuk hogyan lehet jQuery kiválasztókat írni a DOM elemek összegyűjtéséhez, majd hogyan lehet az így összegyűjtött elemeket többszörösen manipulálni. Ezt követően megismerkedünk a jQuery eseménykezelő modelljével és animációs effektusaival. Röviden betekintünk az AJAX technológia kliens oldali használatába a jQuery-n keresztül.

Részletek...

Angular a gyakorlatban

Miért éppen Angular?

Az elmúlt években komoly változások voltak a Front-End fejlesztés területén. Több JavaScript keretrendszer jelent meg és fejlődik folyamatosan. React, Angular, Vue, ... Mindnek megvannak az előnyei és hátrányai, de tény, hogy mindegyiket komoly weboldalak fejlesztéséhez használják, biztosan nem véletlenül.

Összeraktunk és több partnerünknél kipróbáltuk ezt a tanfolyami anyagot az ANGULARkeretrendszerhez. Tartalmazza az Angular fejlesztéshez nélkülözhetetlen TypeScript ismereteket is, és lépésenként vezet be az Angular világába.

Ezt a tanfolyamot jelenleg csak céges megrendelésre tudjuk szállítani.

Részletek...

Sass - Út a professzionális CSS kódoláshoz

Már jó ideje lehet arról tudni, olvasni, hogy léteznek olyan kiterjesztések, amelyekkel sokkal hatékonyabban lehet írni és karbantartani a komplex CSS fájlokat. Ezek a kiterjesztések olyan lehetőségeket biztosítanak, mint a

  • változók használata,
  • elágazások, ciklusok
  • egymásba ágyazott szabályok,
  • kiválasztók öröklődése

 A két legismertebb CSS kiterjesztés a LESS és a Sass. Mindkettőt kiterjedten használják a professzionális Site Builderek. Az Interneten olvasható számos összehasonlítás eredménye szerint a mérleg nyelve a SASS irányába billen, ezért mi is ezt a kiterjesztést választottuk.

 

SASS =  Syntactically Awesome Stylesheets

 A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a CSS fejlesztés SASS szintaktika szerint zajlik, majd egy fordító a natív Sass kódot (SCSS), átfordítja szabványos CSS-re. Mindez persze dinamikusan történhet.

 A Sass-ban éppen az a nagyszerű, hogy a meglévő webfejlesztési munkafolyamatba szépen belesimulhat, és a meglévő CSS tudást nem kell eldobni. A Sass úgy épül rá a CSS-re, mint hab a tortára. Alkalmazásával sokkal élvezetesebb és hatékonyabb lesz CSS stíluslapokat írni.

 Ezen az egynapos, intenzív tanfolyamon bemutatjuk, hogy a hétköznapi webfejlesztés közben hogyan tudjuk kiaknázni a Sass előnyeit. Megnézzük, hogy a Sass-t hogyan kell feltelepíteni, használni, és milyen trükkökkel tudjuk könnyebbé tenni a fejlesztést.

Részletek...

PHP programozás

Az alapvető tartalom alapú webszerkesztés szabályait figyelembe véve, statikus oldalainkat életre keltjük a PHP programozási nyelv segítségével. A tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a web-programozás kiszolgáló oldali lehetőségeivel, részletesen pedig a PHP nyelv használatát sajátítják el, melyhez számos előre kidolgozott példa nyújt segítséget. Ezután megismerik az adatbázisok kezelésének alapjait, az SQL nyelvet, és speciálisan a MySQL adatbázis-kezelő rendszert, illetve a PHP adatbázis-függvényeit.

Részletek...

jQuery alapismeretek

A jQuery napjaink legnépszerűbb, ingyenes, böngészőfüggetlen JavaScript függvénykönyvtára, amely jelentősen leegyszerűsíti szinte az összes kliens oldali programozási feladatot. A tanfolyamon résztvevők az alap jQuery és a ráépülő jQuery UI segítségével képesek lesznek elegáns, interaktivitásban gazdag, megnövelt felhasználói élményt biztosító webes felületek létrehozására.

A tanfolyam elején tisztázzuk, hogy a jQuery-nek milyen szerepe lehet a weboldalon, és hogyan kapcsolódik a weboldal HTML/CSS/JavaScript rétegeihez. Megtanuljuk hogyan lehet jQuery kiválasztókat írni a DOM elemek összegyűjtéséhez, majd hogyan lehet az így összegyűjtött elemeket többszörösen manipulálni. Ezt követően megismerkedünk a jQuery eseménykezelő modelljével és animációs effektusaival. Röviden betekintünk az AJAX technológia kliens oldali használatába a jQuery-n keresztül. Végezetül a jQuery UI gyűjtemény felületi komponenseinek használatával, egyedi megjelenést biztosító konfigurálásával foglalkozunk.

A tanfolyam egyes témáit a nélkülözhetetlen elméleti alapok lefektetése után olyan példákon gyakoroljuk, amelyek a hétköznapi feladatokban is gyakran előkerülhetnek.

Részletek...

HTML5-CSS3 a gyakorlatban

Manapság egyre több szó esik a HTML5 és a CSS3 szabványról. Ennek kapcsán a fejlesztők általában azt a kérdést teszik fel, hogy mikor tudják használni élesben, mondjuk egy sima céges weboldalnál? Nos, a válasz az, hogy már most. Tanfolyamunk elsősorban a HTML5/CSS3 azon újdonságaira koncentrál, amelyek a hétköznapi, klasszikus weboldalak fejlesztéséhez használhatók.
Természetesen nem maradhat ki az a téma sem, hogy a HTML5/CSS3 szabványokat nem, vagy csak részben támogató böngészőprogramok esetén milyen trükkökhöz, segédkönyvtárakhoz folyamodhatunk. Mivel a tanfolyam nem a webalkalmazás-fejlesztésről szól, ezért a HTML5 új API-jait (geolocation, web storage, stb.) csak nagyon érintőlegesen tárgyaljuk.
A tanfolyam elvégzése után a résztvevő képes lesz az új szabványok figyelembe vételével megtervezni egy új weboldalt, átalakítani egy korábbit, és alkalmazni tudja a gyakorlatban jelenleg is használható újdonságokat.

Részletek...

XML alapismeretek

Sokat hallott rövidítés: XML. Szinte valamennyi webmester találkozott már XML dokumentummal. De vajon sikerült kiaknáznia a benne rejlő lehetőségeket? Napi használatú eszközévé tennie, amivel a szokásos munkáját érdemben megkönnyítené? Tanfolyamunk célja, hogy ezt bebizonyítva felfegyverezze a hallgatóságot az XML gazdag eszköztárával.

A tanfolyam során a hallgatók sokféle technika (XHTML, XSLT, XPath, SVG, CSS, stb.) együttes használatával élő példákon tanulják meg, hogy miként építhető be az XML a honlap készítés, Web publikálás napi folyamatába.

Részletek...

Webdesign-Photoshop

Ebben a modulban a hallgatók megismerik a weboldalak tervezéséhez nélkülözhetetlen elméleti és gyakorlati tudnivalókat. Áttekintik a tervezés szempontjait, alapszabályait, majd a Photoshop aktuális verziójából megismerik azon eszközök használatát, melyek nélkülözhetetlenek a weboldalak egyes grafikai elemeinek tervezéséhez. A feladatokat konkrét, létező tervek alapján végzik. A modul végére képesek lesznek önálló látványtervek készítésére, amely alapja lehet a megrendelővel történő egyeztetéseknek, és a végleges, HTML változat elkészítésének.

Részletek...