Webmester tanfolyamok

Webmester tanfolyamainkat folyamatosan fejlesztjük, karbantartjuk. A technológiák fejlődésével, új technológiák megjelenésével próbálunk lépést tartani, és a rugalmasság miatt a képzéseket modulokba szerveztük.

Ezzel egy-egy tanfolyam több modulból is állhat, amire egyszerre, és külön-külön is lehet jelentkezni, ezáltal rugalmasabban végezhető el a tananyag. A modulok, a narancssárgával jelölt alapmodul után, tetszőleges sorrendben elvégezhetők.

 

Modern és keresőbarát weboldalak tervezése

Sokan úgy gondolják, hogy egy weboldal elkészítése kizárólag a weboldal megjelenésének grafikai megtervezéséből, majd a látványterv HTML és CSS segítségével történő "megrajzolásából" áll.

 De vajon a HTML és a web tényleg csak és kizárólag a vizuális látványról szól?

Hiába kreatív és attraktív a weboldal, ha a célközönség nem találja meg, akkor a befektetett munka mit sem ér. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a weboldal azon része is, ami közvetlenül nem látható. A gondosan megtervezett, webszabványokon alapuló, minőségi weboldal-kód az alapja többek között a weboldal megtalálhatóságának, a keresőoptimalizálásnak (SEO), az akadálymentes honlapfejlesztésnek, végső soron a felhasználók megelégedettségének.

Hallgatóink egészen az alapoktól megtanulják, hogy miképpen lehet olyan keresőbarát és szabványos HTML kódot írni, ami tisztán a weboldal szemantikai tartalomleírására szolgál. Mindezt a nyelv legmodernebb, HTML5 verzióján keresztül. Gyakorlati példák segítségével részletesen foglalkozunk a tartalom és megjelenés szétválasztásával, a szemantikailag korrekt HTML kódolás alapjaival, a keresőoptimalizálás (SEO) és az akadálymentes webfejlesztés megoldásaival.

Természetesen a jó tartalomhoz felhasználóbarát és attraktív megjelenésnek is társulnia kell. Ennek fényében a tanfolyamon terítékre kerül a weboldalak megjelenését meghatározó, legmodernebb CSS3 nyelv is, a webes kép- és videóformátumokkal, valamint a webes tipográfiával együtt.

A munkaerőpiacon ezt a feladatkört SiteBuilding-nek nevezik, amikor a grafikai tervből a Site Bulider felépíti a HTML-CSS változatot.

A megszerzett ismereteket nagyon hatékonyan lehet használni a különböző tartalomkezelő rendszerek, mint a Joomla, Drupal, Wordpress, stb. sablonjainak elkészítésekor vagy módosításakor.

 

Részletek...

JavaScript programozás alapjai

Előbb vagy utóbb minden webfejlesztő szembesül azzal, hogy a meglévő HTML és CSS ismeretei már nem elégségesek igazán interaktív és dinamikus viselkedést biztosító weboldalak elkészítéséhez. Napjainkban a HTML5 technológiák és a webalkalmazások színre lépésével ez különösen igaz. Tanfolyamunk elsősorban azoknak szól, akik ezen megfontolásból elhatározták, hogy továbblépnek a JavaScript felé, de az első lépések megtételéhez támogatást és világos iránymutatást szeretnének.

A tanfolyam a JavaScript (ECMAScript) nyelven és a Document Object Model (DOM) szabványon keresztül megismerteti a hallgatókat a kliens oldali programozás alapelveivel. Bemutatjuk a JavaScript történetét és szerepét a weboldalakon. Tisztázzuk a JavaScript-hez kapcsolódó, kicsit összekeveredett fogalmakat. Megnézzük, hogy napjainkban milyen webszabványok segítik szabályozott mederbe terelni a kliens oldali programozást, illetve azt, hogy ezeket a különböző böngészőprogramok hogyan és milyen mértékben támogatják.

Az elméleti alapok lefektetése után gyakorlati példákon keresztül megismerkedünk a modern DOM szkriptelés lehetőségeivel, az egyes elemek elérésével és manipulálásával. Megtanuljuk, hogy a felhasználói interakció és egyéb események hatására, hogyan változtathatja viselkedését a weboldal. Végezetül áttekintjük, hogy milyen natív és kiegészítő technológiák segítik a mai Front_End fejlesztők munkáját. (HTML5-API, JQuery, Angular, stb.)

Részletek...

JavaScript és JQuery - a biztos alapok

A tanfolyam a JavaScript (ECMAScript) nyelven és a Document Object Model (DOM) szabványon keresztül megismerteti a hallgatókat a kliens oldali programozás alapelveivel. Bemutatjuk a JavaScript történetét és szerepét a weboldalakon. Tisztázzuk a JavaScript-hez kapcsolódó, kicsit összekeveredett fogalmakat. Megnézzük, hogy napjainkban milyen webszabványok segítik szabályozott mederbe terelni a kliens oldali programozást, illetve azt, hogy ezeket a különböző böngészőprogramok hogyan és milyen mértékben támogatják.

Az elméleti alapok lefektetése után gyakorlati példákon keresztül megismerkedünk a modern DOM szkriptelés lehetőségeivel, az egyes elemek elérésével és manipulálásával.

A tanfolyam második részében tisztázzuk, hogy a jQuery-nek milyen szerepe lehet a weboldalon, és hogyan kapcsolódik a weboldal HTML/CSS/JavaScript rétegeihez. Megtanuljuk hogyan lehet jQuery kiválasztókat írni a DOM elemek összegyűjtéséhez, majd hogyan lehet az így összegyűjtött elemeket többszörösen manipulálni. Ezt követően megismerkedünk a jQuery eseménykezelő modelljével és animációs effektusaival. Röviden betekintünk az AJAX technológia kliens oldali használatába a jQuery-n keresztül.

Részletek...

Bevezetés az Angular JS keretrendszerbe

A tanfolyam során a JavaScript nyelvre épülő AngularJS keretrendszer lehetőségeit mutatjuk be. Az AngularJS napjainkban a webes világ igen népszerű kliens oldali megoldása, ezért érdemes megismerni. A Google műhelyéből induilt útjára, egyre több helyen lehet vele találkozni.

Az AngularJS kiterjeszti a HTML-t új elemkkel és attribútumokkal, így jelentős mértékben megkönnyíti az Ajax alapú webalkalmazások készítését, legyen szó akár SPA (Single Page Aplication) fejlesztésről.

A képzés végén a résztvevők képesek lesznek az AngularJS használatával olyan webalkalmazások kliens oldali kódjának elkészítésére, hogy a felhasználó szinte észre se vegye, hogy nem egy asztali alkalmazást használ.

Részletek...

Rugalmas webtervezés mobil eszközökre

Napjainkban egyre nagyobb az igény, hogy egy weboldal ne csak a hagyományos számítógépek kijelzőjén jelenjen meg esztétikusan, hanem a mobileszközök (mobiltelefonok, táblagépek) kijelzőjén is. Az okostelefonok és a táblagépek ugyan elvileg gond nélkül megjelenítik a hagyományos felépítésű oldalakat, de ezeken a készülékeken igazi felhasználói élményt mégiscsak a mobilra optimalizált megjelenítés biztosít.

 Amikor a webfejlesztő azzal szembesül, hogy az általa fejlesztett weboldalból mobil megjelenést is csinálnia kell, több lehetőség közül választhat. Egyik lehetőség, hogy elkészíti ugyanannak a weboldalnak egy teljesen önálló, kifejezetten mobilra optimalizált mutánsát. A másik lehetőség, hogy az eredeti weboldal megjelenését úgy alakítja ki, hogy az rugalmasan alkalmazkodjon a kijelzők eltérő méretéhez.

 Tanfolyamunk középpontjában ez utóbbi technika, az úgynevezett Responsive Web Design (RWD) áll. Bár viták folynak arról, hogy a fent említett két lehetőség közül melyiknek mi az előnye és a hátránya, abban egyetértés van, hogy a Responsive Web Design alkalmazása kis és közepes honlapok esetén gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb lehet.

 A Responsive Web Design alkalmazásához alapvetően azt kell jól elsajátítani, hogy a weboldal vázszerkezete, a rajta megjelenő elemek (betűk, képek, stb.) méretezése hogyan lehet teljesen rugalmas. Ehhez egy szemléletváltásra is szükség van, hiszen a fejlesztők többsége hagyományosan mindent méretet pixelben definiál.

 A tanfolyamon a nélkülözhetetlen elméleti alapok lefektetésével párhuzamosan közösen átalakítunk egy hagyományos, pixel alapú méretezéssel készült weboldalt, rugalmas, mobileszközökön is optimális megjelenéssel rendelkező weboldallá.

 A tanfolyam elvégzésével a hallgatók képesek lesznek már méglévő weboldalakat, CMS sablonokat rugalmas megjelenésűvé átalakítani, illetve új weboldalakat már eleve ezen elv mentén elkészíteni.

Részletek...

Sass - Út a professzionális CSS kódoláshoz

Már jó ideje lehet arról tudni, olvasni, hogy léteznek olyan kiterjesztések, amelyekkel sokkal hatékonyabban lehet írni és karbantartani a komplex CSS fájlokat. Ezek a kiterjesztések olyan lehetőségeket biztosítanak, mint a

  • változók használata,
  • elágazások, ciklusok
  • egymásba ágyazott szabályok,
  • kiválasztók öröklődése

 A két legismertebb CSS kiterjesztés a LESS és a Sass. Mindkettőt kiterjedten használják a professzionális Site Builderek. Az Interneten olvasható számos összehasonlítás eredménye szerint a mérleg nyelve a SASS irányába billen, ezért mi is ezt a kiterjesztést választottuk.

 

SASS =  Syntactically Awesome Stylesheets

 A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a CSS fejlesztés SASS szintaktika szerint zajlik, majd egy fordító a natív Sass kódot (SCSS), átfordítja szabványos CSS-re. Mindez persze dinamikusan történhet.

 A Sass-ban éppen az a nagyszerű, hogy a meglévő webfejlesztési munkafolyamatba szépen belesimulhat, és a meglévő CSS tudást nem kell eldobni. A Sass úgy épül rá a CSS-re, mint hab a tortára. Alkalmazásával sokkal élvezetesebb és hatékonyabb lesz CSS stíluslapokat írni.

 Ezen az egynapos, intenzív tanfolyamon bemutatjuk, hogy a hétköznapi webfejlesztés közben hogyan tudjuk kiaknázni a Sass előnyeit. Megnézzük, hogy a Sass-t hogyan kell feltelepíteni, használni, és milyen trükkökkel tudjuk könnyebbé tenni a fejlesztést.

Részletek...

PHP programozás

Az alapvető tartalom alapú webszerkesztés szabályait figyelembe véve, statikus oldalainkat életre keltjük a PHP programozási nyelv segítségével. A tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a web-programozás kiszolgáló oldali lehetőségeivel, részletesen pedig a PHP nyelv használatát sajátítják el, melyhez számos előre kidolgozott példa nyújt segítséget. Ezután megismerik az adatbázisok kezelésének alapjait, az SQL nyelvet, és speciálisan a MySQL adatbázis-kezelő rendszert, illetve a PHP adatbázis-függvényeit.

Részletek...

jQuery alapismeretek

A jQuery napjaink legnépszerűbb, ingyenes, böngészőfüggetlen JavaScript függvénykönyvtára, amely jelentősen leegyszerűsíti szinte az összes kliens oldali programozási feladatot. A tanfolyamon résztvevők az alap jQuery és a ráépülő jQuery UI segítségével képesek lesznek elegáns, interaktivitásban gazdag, megnövelt felhasználói élményt biztosító webes felületek létrehozására.

A tanfolyam elején tisztázzuk, hogy a jQuery-nek milyen szerepe lehet a weboldalon, és hogyan kapcsolódik a weboldal HTML/CSS/JavaScript rétegeihez. Megtanuljuk hogyan lehet jQuery kiválasztókat írni a DOM elemek összegyűjtéséhez, majd hogyan lehet az így összegyűjtött elemeket többszörösen manipulálni. Ezt követően megismerkedünk a jQuery eseménykezelő modelljével és animációs effektusaival. Röviden betekintünk az AJAX technológia kliens oldali használatába a jQuery-n keresztül. Végezetül a jQuery UI gyűjtemény felületi komponenseinek használatával, egyedi megjelenést biztosító konfigurálásával foglalkozunk.

A tanfolyam egyes témáit a nélkülözhetetlen elméleti alapok lefektetése után olyan példákon gyakoroljuk, amelyek a hétköznapi feladatokban is gyakran előkerülhetnek.

Részletek...

HTML5-CSS3 a gyakorlatban

Manapság egyre több szó esik a HTML5 és a CSS3 szabványról. Ennek kapcsán a fejlesztők általában azt a kérdést teszik fel, hogy mikor tudják használni élesben, mondjuk egy sima céges weboldalnál? Nos, a válasz az, hogy már most. Tanfolyamunk elsősorban a HTML5/CSS3 azon újdonságaira koncentrál, amelyek a hétköznapi, klasszikus weboldalak fejlesztéséhez használhatók.
Természetesen nem maradhat ki az a téma sem, hogy a HTML5/CSS3 szabványokat nem, vagy csak részben támogató böngészőprogramok esetén milyen trükkökhöz, segédkönyvtárakhoz folyamodhatunk. Mivel a tanfolyam nem a webalkalmazás-fejlesztésről szól, ezért a HTML5 új API-jait (geolocation, web storage, stb.) csak nagyon érintőlegesen tárgyaljuk.
A tanfolyam elvégzése után a résztvevő képes lesz az új szabványok figyelembe vételével megtervezni egy új weboldalt, átalakítani egy korábbit, és alkalmazni tudja a gyakorlatban jelenleg is használható újdonságokat.

Részletek...

XML alapismeretek

Sokat hallott rövidítés: XML. Szinte valamennyi webmester találkozott már XML dokumentummal. De vajon sikerült kiaknáznia a benne rejlő lehetőségeket? Napi használatú eszközévé tennie, amivel a szokásos munkáját érdemben megkönnyítené? Tanfolyamunk célja, hogy ezt bebizonyítva felfegyverezze a hallgatóságot az XML gazdag eszköztárával.

A tanfolyam során a hallgatók sokféle technika (XHTML, XSLT, XPath, SVG, CSS, stb.) együttes használatával élő példákon tanulják meg, hogy miként építhető be az XML a honlap készítés, Web publikálás napi folyamatába.

Részletek...

Webdesign-Photoshop

Ebben a modulban a hallgatók megismerik a weboldalak tervezéséhez nélkülözhetetlen elméleti és gyakorlati tudnivalókat. Áttekintik a tervezés szempontjait, alapszabályait, majd a Photoshop aktuális verziójából megismerik azon eszközök használatát, melyek nélkülözhetetlenek a weboldalak egyes grafikai elemeinek tervezéséhez. A feladatokat konkrét, létező tervek alapján végzik. A modul végére képesek lesznek önálló látványtervek készítésére, amely alapja lehet a megrendelővel történő egyeztetéseknek, és a végleges, HTML változat elkészítésének.

Részletek...